Waterschapshuis Leusden
Markant gebouw met sterke identiteit
Voorbeeldproject VROM duurzaam bouwen
Het Waterschap Vallei & Eem is een fusie tussen 4 waterschappen. De opdrachtgever vroeg een markant gebouw met een sterke identiteit. Speciale aandacht werd gevraagd voor de vergaderruimte van de gekozen leden van het waterschap. Deze ruimte grenst direct aan de centrale hal en heeft een vloer die net boven het waterpeil van de polder zweeft.
De huisvesting is specifiek ontworpen voor de gebruiker als een gebouw met een warme uitstraling en milieuvriendelijk karakter. De installaties zijn zorgvuldig en op innoverende wijze ingepast in het ontwerp. Het waterschapshuis is een markant voorbeeld geworden van duurzaam bouwen. Kenmerkend zijn: materiaalkeuze, grijswatercircuit, natuurlijke ventilatie en laag energiegebruik. De gevel van keramische elementen, de ongeschilderde redwood en het mos-sedum dak zijn onderhoudsarm. Ook in het interieur zijn duurzame materialen gekozen.
Het waterschapshuis heeft een atriumdak met houten dakspanten en fotovoltaïsche cellen dat schuin ligt en uitloopt in een grote luifel, waarover het regenwater naar beneden stroomt. Hier wordt het regenwater gefilterd d.m.v. Heliofielfilters en weer gebruikt om de toiletten te spoelen.
Het gebouw is in 2000 verkozen als voorbeeldproject Duurzaam Bouwen door het toenmalige ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer).
Projectgegevens
- Locatie
- Fokkerstraat 16
- Opdrachtgever
- Waterschap Vallei & Eem, Leusden
- Projectarchitect
- Aat van Tilburg Rindert Gerritsma
- Vloeroppervlakte
- 4.900 m² bvo
Wilt u meer weten?
Wij vertellen u graag meer over dit project.
Neem contact op met Marc Ibelings.
E-mail of bel 010 2021900
- Documentatie
- Download (lage resolutie)