Hoofdkantoor Stater Amersfoort

Dynamisch ontwerp in een groene setting

Blikvanger aan de A28

Het kantoorgebouw van Stater, de grootste hypothecaire dienstverlener van Nederland, is het eerste project dat in 2008 werd gerealiseerd in het KantorenPark Podium, gelegen tussen de rijksweg A28 en A1 in Amersfoort. Het ontwerp van Ibelings van Tilburg architecten is meteen een echte blikvanger. De drie in hoogte variërende gebouwdelen liggen zo’n 1,5 meter boven het maaiveld en zijn iets verdraaid ten opzichte van elkaar geplaatst, hetgeen vanaf de snelweg een steeds wisselend beeld oplevert.

Gevarieerde aanblik

Het complex is opgebouwd rondom een centrale hal van glas van waaruit de drie kantoorvolumes uitwaaieren. De hal wordt doorkruist door verbindingsbruggen tussen de gebouwen en hier zijn tevens vergaderruimten en een restaurant met een buitenterras op de zon.

Het onderlinge hoogteverschil van 9, 7 en 6 bouwlagen en de gedraaide ligging ten opzichte van elkaar zorgen voor een gevarieerde aanblik. Ook het uiterlijk van de gebouwen draagt daaraan bij. De onderste 2 bouwlagen hebben een glazen gevel. Daarboven zijn de gevels aan drie zijden voorzien van terracottakleurige keramische elementen, waarin de vensters in een gevarieerd ritme zijn aangebracht. De kopgevels zijn volledig uitgevoerd in glas met lensvormige zonwerende lamellen.

De gebouwen zijn gesitueerd op een verhoogd podium, 1,5 meter boven het maaiveld, en zijn onderling verbonden door promenadedekken, waaronder zich de half-verdiepte parkeergarage bevindt. De groene waterrijke omgeving van het complex vormt een aangenaam decor om tussen de middag een luchtje te scheppen.

Een open en transparant gebouw

Het gebouw wordt centraal ontsloten via de glazen hal tussen de gebouwen, die ook via een trap en een lift vanuit de parkeergarage bereikbaar is. De wens om te komen tot een mensvriendelijk en flexibel huisvestingsconcept heeft centraal gestaan bij het ontwerp en de realisatie van het hoofdkantoor van Stater, en het kantoor kenmerkt zich door openheid, transparantie, flexibiliteit en efficiency. Dit is onder meer terug te zien in de rol van de centrale hal als verkeers- en ontmoetingsruimte en de combinatie van open werkplekken met kantoorkamers. Het afwerkingsniveau is doelmatig, van goede kwaliteit en weerspiegelt de zorg voor het welzijn van de medewerkers.

Bijzonder aan het gebouw is dat het is ontworpen met een indelingsmoduul van 1,5 meter in plaats van 1,8 meter, zoals gebruikelijk is. Hierdoor konden meer werkplekken worden gecreëerd, terwijl in de parkeergarage iets ruimere parkeerplekken ontstonden.

Duurzame kostenbewuste architectuur

Ook aan duurzaamheidsaspecten is bij het ontwerp veel aandacht geschonken. Zo is gekozen voor toepassing van natuurlijke materialen die mooi blijven bij veroudering en weinig onderhoud vragen, een keuze die ook naadloos aansluit bij de wens om een kantoor te creëren met allure, maar zonder overdreven luxe. De keramische geveltegels zijn hiervan een goed voorbeeld.

Door toepassing van warmte- en  koudeopslag voor verwarming en koeling wordt het verbruik van fossiele brandstoffen – en daarmee de CO2-uitstoot – van het gebouw sterk gereduceerd.

Bijzondere ontwerpgeschiedenis

Bij het ontwerp van dit kantoorcomplex werd de flexibiliteit van het ontwerpteam tot het uiterste op de proef gesteld. Door onzekerheden rondom ontwikkelingen in de hypotheekmarkt was lange tijd niet duidelijk hoeveel kantooroppervlak er nodig was. De oplossing werd gevonden in een samenspel van drie kantoorvolumes met verschillende vloeroppervlaktes, waarbij de opdrachtgever de vrijheid had om een gebouw weg te laten. De beslissing liet lang op zich wachten, terwijl de opleverdatum ongewijzigd bleef. Dit werd opgelost door te kiezen voor een snellere bouwmethode op basis van een geprefabriceerd bouwsysteem. Dat de kwaliteit hieronder niet heeft geleden, blijkt wel uit het feit dat de opdrachtgever vindt dat “het project uitblinkt in zijn verhouding tussen prijs en kwaliteit”.

Projectgegevens

Locatie

Podium 1. Amersfoort

Opdrachtgever

Bouwfonds MAB Ontwikkeling, Den Haag i.s.m. V.O.F KantorenPark Podium, Amersfoort

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

17.160 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Facet

Capgemini

Kantorencomplex ABN AMRO

Terug naar overzicht