ROC Mondriaan Den Haag

Sfeervol en duurzaam bamboe

Transparant

Een van de eerste dingen die opvalt aan het ROC Mondriaan in Leidschenveen is de manier waarop de binnenzijde van het gebouw verbonden is met de omgeving. Het atrium is als een wigvormige uitsparing in het gebouw geplaatst, met grote glasvlakken, waardoor het daglicht diep in het gebouw kan doordringen en open zichtlijnen ontstaan op het nabijgelegen station en de doorgaande hoofdweg die langs de school loopt. Omgekeerd heb je van buiten zicht op het atrium als ‘kloppend hart’ van de school, waar leerlingen van alle opleidingen elkaar ontmoeten.

Met deze transparantie is niet alleen een aangename en toegankelijke leeromgeving gecreëerd, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan de sociale veiligheid in de directe omgeving van de school.

Overzichtelijk

Vanuit de entreehal op de begane grond, met de receptie en een informatiebalie, gaan de 1900 leerlingen en 150 docenten en medewerkers via een toegangscontrole naar het hoger gelegen atrium in het hart van het gebouw. Vanaf hier ontsluit een brede doorgaande trap de drie verdiepingen met leervloeren voor de zeven mbo-opleidingen die in dit gebouw zijn gehuisvest. Elke leervloer presenteert zich aan de atriumzijde met een duidelijke toegang en zichtbare praktijkruimten. Daarnaast bevat het gebouw een restaurant, diverse open leercentra, simulatielokalen, skills-ruimten en een musisch-creatief centrum.

De buitenruimte met tuin op het zuiden ligt op dezelfde hoogte als de atriumvloer. Betonnen zitelementen en een groene ‘ligheuvel’ zorgen voor een aangenaam verblijfsgebied. Aan de achterzijde van het gebouw bevinden zich, verborgen in een groen talud, de parkeergarage voor 113 auto’s, een fietsenstalling en de expeditie met opslag.

Duurzame keuzes

Het bouwen van een onderwijsinstelling gaat altijd gepaard met een strakke planning en een scherp budget. Daarom is gekozen voor dragende gevels met baksteen en aluminium kozijnen, waarmee een hoog bouwtempo kon worden bereikt. Ook over de toekomstige exploitatie van het gebouw is goed nagedacht, bijvoorbeeld door de oriëntatie van de grote glasvlakken op het noorden, flexibel in te delen vloeren en toepassing van een groot aantal energiebesparende maatregelen.

Deze duurzame keuzes worden versterkt door toepassing van natuurlijke en onderhoudsarme materialen, waarbij vooral het gebruik van bamboe opvalt. Wanden, kozijnen, ramen en deuren in het atrium zijn uitgevoerd in geperst bamboe. Dit materiaal is niet alleen een ecologisch verantwoorde vervanger voor hardhout, maar door het harde en gladde oppervlak kan het ook tegen een stootje. De neutrale kleur zorgt bovendien voor een rustige en chique uitstraling.

Hoge toekomstwaarde

Het energieverbruik van het gebouw is zoveel mogelijk beperkt door de volgende maatregelen: hogere isolatiewaarden voor gevels en dak dan vereist in het Bouwbesluit, HR++ glas, verlichting met daglichtregeling, aanwezigheidsdetectie, een geïnstalleerd vermogen verlichting van minder dan 10 W/m2, hoogfrequente TL 5 verlichting, individuele regeling binnenklimaat, toerengeregelde pompen, energiezuinige liften, balansventilatie met warmteterugwinning, en nachtventilatie. Dankzij deze maatregelen is de EPC van het gebouw uitgekomen op 1,0.
Samen met de duurzame bouwkundige keuzes – locatie (bij openbaar vervoer), gebouworiëntatie, flexibele indeling en het materiaalgebruik – hebben deze maatregelen mede geleid tot een gemiddelde GPR-waarde van 7,8: een duidelijke indicatie van de hoge kwaliteit en toekomstwaarde van het gebouw.

Projectgegevens

Locatie

Aspacialaan 19

Opdrachtgever

ir. J. van den Heuvel namens ROC Mondriaan Den Haag

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

16.600 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Kohnstamm-ensemble

Avans Hogeschool

Wiebengacomplex

Terug naar overzicht