Van der Pekbuurt Amsterdam

Beschermd stadsgezicht

Beschermd stadsgezicht

De Van der Pekbuurt ligt in Amsterdam-Noord. De wijk is een van de eerste tuindorpen van Amsterdam met zijn dorpse jaren ’20 architectuur. Architect Jan Ernst van der Pek ontwierp de stedenbouwkundige en architectonische opzet in 1916. Het tuindorp is tussen 1918 en 1926 gebouwd. Bepalend in het straatbeeld zijn de rode bakstenen muren, de geglazuurde gele bakstenen banden en de portieken die uit de gevels springen. De wijk is tegenwoordig beschermd stadsgezicht.

Als onderdeel van de gehele renovatie van de Van der Pekbuurt renoveren wij in deze wijk in samenwerking met LMV bouw+kundig zeven bouwblokken bestaande uit 94 woningen: 64 koop- en 30 sociale huurwoningen. De woningen worden hoogwaardig gerenoveerd, krijgen een nieuwe fundatie, zijn energiezuinig (A-label) en technisch voorbereid op het warmtenet van Amsterdam. De historische uitstraling van de woningen wordt in ere hersteld. De nieuwe houten kozijnen krijgen de originele kleuren uit de jaren ’20: okergeel, donkergroen en roodbruin.

Sociale huurwoningen Copekcabana

De 30 voor Ymere gerenoveerde woningen vormen een wooncoöperatie met de naam Copekcabana. Een wooncoöperatie is een vorm van collectief wonen. Gezamenlijk geven bewoners vorm aan zelfbeheer en zelfbestuur. Het is een gemeenschap waarin men zaken met elkaar deelt, variërend van een gemeenschappelijke tuin tot een gezamenlijk huishouden.

Ook deze woningen worden ingrijpend gerenoveerd, krijgen een nieuwe fundering, worden aan de buitenzijde in de originele staat teruggebracht en worden opnieuw ingedeeld. De nieuw ontworpen indeling is gemaakt in nauwe samenspraak met een vertegenwoordiging van de wooncoöperatie. Zo worden bijvoorbeeld de tuinen samengevoegd tot één gemeenschappelijke tuin, waarin de bergingen op twee centrale plekken worden geclusterd.

Projectgegevens

Locatie

Van der Pekbuurt

Opdrachtgever

Dura Vermeer Bouw Midden West BV, Houten en Stichting Ymere, Amsterdam

Projectarchitect

Marc Ibelings
Tim Schuijt

Vloeroppervlakte

94 woningen

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Gentiaanbuurt

Complex 220

Villa Glazoenowlaan

Terug naar overzicht

Terug naar overzicht