Van der Pekbuurt Amsterdam

Beschermd stadsgezicht

Beschermd stadsgezicht

De Van der Pekbuurt ligt in Amsterdam-Noord. De wijk is een van de eerste tuindorpen van Amsterdam met zijn dorpse jaren ’20 architectuur. Architect Jan Ernst van der Pek ontwierp de stedenbouwkundige en architectonische opzet in 1916. Het tuindorp is tussen 1918 en 1926 gebouwd. Bepalend in het straatbeeld zijn de rode bakstenen muren, de geglazuurde gele bakstenen banden en de portieken die uit de gevels springen. De wijk is tegenwoordig beschermd stadsgezicht.

Als onderdeel van de gehele renovatie van de Van der Pekbuurt hebben wij in deze wijk in samenwerking met LMV bouw+kundig zeven bouwblokken gerenoveerd bestaande uit 94 woningen: 64 koop- en 30 sociale huurwoningen. De woningen zijn hoogwaardig gerenoveerd, hebben een nieuwe fundatie gekregen, zijn energiezuinig (A-label) en technisch voorbereid op het warmtenet van Amsterdam. De historische uitstraling van de woningen is in ere hersteld. De nieuwe houten kozijnen krijgen de originele kleuren uit de jaren ’20: okergeel, donkergroen en roodbruin.

‘Renovatie Van der Pekbuurt Amsterdam’ heeft de Publieksprijs BNA Gebouw van het Jaar 2023 gewonnen.

Sociale huurwoningen Copekcabana

De 30 voor Ymere gerenoveerde woningen vormen een wooncoöperatie met de naam Copekcabana. Een wooncoöperatie is een vorm van collectief wonen. Gezamenlijk geven bewoners vorm aan zelfbeheer en zelfbestuur. Het is een gemeenschap waarin men zaken met elkaar deelt, variërend van een gemeenschappelijke tuin tot een gezamenlijk huishouden.

Ook deze woningen zijn ingrijpend gerenoveerd, hebben een nieuwe fundering gekregen, zijn aan de buitenzijde in de originele staat teruggebracht en zijn opnieuw ingedeeld. De nieuw ontworpen indeling is gemaakt in nauwe samenspraak met een vertegenwoordiging van de wooncoöperatie. Zo zijn bijvoorbeeld de tuinen samengevoegd tot één gemeenschappelijke tuin, waarin de bergingen op twee centrale plekken zijn geclusterd.

Projectgegevens

Locatie

Van der Pekbuurt

Opdrachtgever

Dura Vermeer Bouw Midden West BV, Houten en woningcorporatie Ymere, Amsterdam

Projectarchitect

Marc Ibelings
Tim Schuijt

Vloeroppervlakte

5.005,8 m²

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Gentiaanbuurt

Complex 220

Villa Glazoenowlaan

Terug naar overzicht

Terug naar overzicht