Publiekshal Gemeentehuis Moerdijk Zevenbergen

Een gastvrije ruimte voor de inwoners van Moerdijk

Een overzichtelijke ruimte met een warme sfeer

De gemeente Moerdijk ontvangt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers in de publiekshal van het gemeentehuis. Problemen met de vloer van deze hal, die stamt uit 1998, vormden voor de gemeente aanleiding om ook de versnipperde inrichting van de hal en de aanliggende ruimtes onder de loep te nemen. Ons nieuwe ontwerp voor de ‘huiskamer van de gemeente’ creëert een multifunctionele, overzichtelijke ruimte met een warme sfeer. Het groene karakter van de gemeente komt duidelijk terug in de nieuwe inrichting, die tevens recht doet aan de diversiteit en de geschiedenis van Moerdijk als fusiegemeente. Een plek dus waar álle bewoners van Moerdijk zich thuis kunnen voelen.

Een groene, aangename centrale hal voor de dagelijkse dienstverlening

Bij binnenkomst biedt de publiekshal meteen een groene aanblik dankzij een visueel van buiten naar binnen doorlopende groenpartij. Inwoners en professionals kunnen comfortabel op hun afspraak wachten op de rand van grote beplantingselementen waarop kuipstoelen zijn geplaatst. Of ze kunnen ervoor kiezen om aan de leestafel plaats te nemen, waar ingebouwde touchscreens informatie over de gemeente bieden en stroompunten zijn voorzien voor laptop of telefoon. Een aantal hanglampen zorgt voor extra sfeer. Hier is ook het servicepunt te vinden met faciliteiten voor koffie en thee, kopiëren en het maken van pasfoto’s.

De groene, rustige uitstraling wordt versterkt door de met essenhout beklede receptiebalie en publieksbalies met spreekkamers. De nieuwe vloer – waar het allemaal mee begon – krijgt een afwerking in twee lichte tinten grijs rubber. De grijstinten vormen grote cirkels in het midden van de hal, waardoor de vorm van de hal wordt benadrukt. De overgang tussen de twee tinten bij de balies toont wachtenden aan de balie echter ook op vanzelfsprekende wijze de afstand t.b.v. de privacy.

Een plek die de inwoners verbindt

Het trappenhuis uit de parkeergarage komt uit in de centrale hal en wordt omgeven door een opgehangen vitrine met een totale lengte van 20 meter. In deze vitrine worden aan de hand van belangrijke beelden, wapens, vondsten en historische voorwerpen de verschillende kernen verbeeld waaruit de gemeente Moerdijk is ontstaan. Zo transformeert het trappenhuis van een obstakel in de ruimte tot het informatieve hart van de hal, en een feest van herkenning voor alle inwoners van Moerdijk.

De centrale hal is zo ontworpen dat deze zich naast de gemeentelijke dienstverlening ook heel goed leent voor allerlei ontmoetingen en tentoonstellingen. Er is ruimte om tafels, marktkramen of displays te plaatsen voor groot- en kleinschalige evenementen, maar de hal is ook geschikt voor meer intieme bijeenkomsten en overleg, bijvoorbeeld aan de leestafel of zittend op de rand van een groenelement. Mede door de warme sfeer vormt de hal zo een multifunctionele ontmoetingsruimte.

Een prettige en flexibele werkomgeving

Ook de kantine voor de ca. 250 ambtenaren van de gemeente wordt in de transformatie betrokken en wordt omgevormd tot een werk-lunchruimte op twee niveaus die de hele dag kan worden gebruikt. De werk-lunchruimte is dé ontmoetingsplek van het gebouw. De sfeer is informeel, huiselijk en ontspannen, wat de ruimte bij uitstek geschikt maakt voor het samenwerken met collega’s en externe gasten.

Op de open verdieping zijn beschutte plekken opgenomen met meer privacy voor overleg, zoals een aantal zogenaamde ‘treincoupé-opstellingen’. Centraal op deze vloer wordt een gebied voor een brainstormsessie of workshops opgenomen. De ruimte wordt gecompleteerd door een ‘inspiration corner’ met een lange tafel, een magnetische whiteboard wand en een digitaal scherm voor overleg of een lunchpresentatie.

Het materiaalgebruik en de groenelementen van de centrale hal worden in deze ruimte doorgetrokken zodat beide qua uitstraling één geheel vormen.

Doelmatig gebruik van publieke middelen

Het ontwerp voor de publiekshal van het gemeentehuis Moerdijk laat zien dat een fraaie uitstraling en doelmatig gebruik van publieke middelen heel goed samengaan. Dat wordt enerzijds bereikt door de materiaalkeuze (rubber vloeren, hout) en anderzijds door hergebruik van bestaand materiaal, zoals bestaande beplanting, de kuipstoelen (die wel opnieuw worden bekleed) en de scherven van de oude vloertegels, die als mozaïek worden toegepast in de rand van de groenelementen. Met deze recycling geven we niet alleen een knipoog naar het verleden van de hal, maar reduceren we ook de sloopafvalstroom.

Projectgegevens

Opdrachtgever

Gemeente Moerdijk

Projectarchitect

Marc Ibelings
Aat van Tilburg
Tim Schuijt

Vloeroppervlakte

1850 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Gemeentehuis

Gemeentekantoor

Gemeentekantoor

Terug naar overzicht