Park Krayenhoff Uithoorn

Gevarieerd wonen dichtbij de natuur

Prachtige ligging optimaal benut

Op het in ongebruik geraakte voormalig IBM-terrein aan de rand van Uithoorn is de afgelopen jaren Park Krayenhoff verrezen, een ruim opgezette, parkachtige woonwijk met 318 woningen. Daarvan bestaat een derde uit – merendeels sociale – huurwoningen,  de rest zijn koopwoningen. Er is een grote verscheidenheid aan woningtypen, van appartement en rijwoning tot vrijstaande woning, en in het midden van de wijk is het bestaande kantoortorentje van IBM behouden en getransformeerd tot drie loft-appartementen met uitzicht rondom.

De locatie van Park Krayenhoff grenst aan de Vuurlijn, dat onderdeel is van de als werelderfgoed aangewezen Stelling van Amsterdam. Deze prachtige ligging is optimaal benut en waar je je ook bevindt in de wijk, er is overal een doorkijk naar de Vuurlijn met daarachter het open en waterrijke landschap.

Open stedenbouwkundig ontwerp

Bij het maken van het stedenbouwkundig ontwerp hebben we ons laten leiden door de ligging naast de Vuurlijn, waardoor de wijk zich opent naar het landschap. Tegelijkertijd keert het zich enigszins af van de voormalige provinciale weg, die langs de tegenoverliggende zijde van het terrein loopt. Parallel langs de weg liggen zeven gesloten gevelwanden die ten opzichte van elkaar licht verspringen, terwijl aan de parkzijde de vijf blokken een meer open structuur hebben. Het hart van de wijk wordt gevormd door een langwerpige parkzone met waterpartij, met daarin het markante IBM-torentje. De bebouwing langs de Vuurlijn kent een losse opzet met bouwblokken die loodrecht op de Vuurlijn staan. Aan de parkzijde is de bebouwing voorzien van bijzondere kopgevels.

Voortbouwen op traditie

De architectuur van Park Krayenhoff zet een woningbouwtraditie voort die haar wortels heeft in de jaren 20 en 30, maar vormt tevens een eigentijdse stap in de verdere ontwikkeling van deze traditie. Om de verscheidenheid te bevorderen is de helft van de woningen van onze hand en zijn de andere woningen ontworpen door Spring architecten. Om eenheid in de verscheidenheid te waarborgen is een aantal simpele stedenbouwkundige spelregels toegepast, en is terughoudendheid in acht genomen in het materiaalgebruik. Alle woningen hebben een combinatie van roodbruin en zilvergrijze baksteen in de gevels en daken die zijn afgewerkt met dezelfde antracietkleurige dakpan. Door de mix van verschillende woningtypen en de doordachte architectonische aanpak is in Park Krayenhoff een gevarieerde en harmonieuze woonomgeving gecreëerd.

Vele duurzame aspecten

De EPC-waarde van de woningen ligt 10% lager dan vereist in het geldende bouwbesluit. Dit is onder meer te danken aan een optimale oriëntatie van de woningen op het zonlicht en toepassing van zonnepanelen en energiezuinige installaties.

De duurzaamheid van het project is verder versterkt door hergebruik van een deel van de oorspronkelijke bebouwing. Zo is de karakteristieke IBM-toren getransformeerd tot luxe appartementen en is het souterrain van de voormalige kantine en computerruimte verbouwd tot parkeergarage van het appartementengebouw. Bij de bouw is gewerkt met een gesloten grondbalans (waardoor geen afvoer van grond nodig was) en het bouwpuin van de kantoren en wegen is op het terrein gebroken en hergebruikt als ondergrond voor de nieuwe wegen. Ook is langs de Vuurlijn een tien meter brede ecologische zone aangelegd.

Projectgegevens

Locatie

Geometrielaan

Opdrachtgever

UBA Projectontwikkeling, Uithoorn & Eigen Haard, Amsterdam

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings
Florian von Behr

Vloeroppervlakte

10.1 ha - 318 woningen

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Deel dit project

’t Leliepark

DelftsHart

De Groene Kamer

Terug naar overzicht