Kohnstamm-ensemble Amsterdam

Nieuw entreeplein als ontmoetingsplaats

Openbaar toegankelijk, verhoogd entreeplein

Het voormalig Centraal Belastingkantoor aan de kop van de Amsterdamse Wibautstraat is door ons getransformeerd tot onderwijsomgeving voor de Hogeschool van Amsterdam. De gebouwen hebben een open, uitnodigend karakter gekregen. De plint van de gebouwen en een nieuw geconstrueerd binnenhof zijn publiek terrein geworden.

Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis vormen samen met de omringende 19e eeuwse bebouwing een stedelijk bouwblok. De situatie op het binnenterrein, de Kohnstammhof, was met het parkeerterrein op maaiveld niet optimaal. Met de aanleg hier van een openbaar toegankelijk, verhoogd entreeplein heeft het verblijfsklimaat in het bouwblok een enorme kwaliteitssprong gemaakt.

Het entreeplein boven de parkeergarage biedt een alternatieve wandelroute, vormt de verbinding tussen beide onderwijsgebouwen en functioneert als ontmoetingsplaats. Midden op het plein zijn houten zitelementen ontworpen en staan 6 grote bomen, die door 3 gaten in het dak van de garage steken. Op het entreeplein is een paviljoen gerealiseerd met ruimte voor exposities, presentaties en debat.

Projectgegevens

Locatie

Wibautstraat 2-4

Opdrachtgever

Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

35.200 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Park Krayenhoff

Smart Garden

Barrier of Silence (prijsvraag)

Terug naar overzicht