IBM-toren Uithoorn

Wonen in een kantoormonument

Iconische verwijzing naar verleden

In 1956 besloot IBM een laboratorium te vestigen aan de rand van Uithoorn. In de loop der tijd groeide de vestiging uit tot een omvangrijk complex rondom een markante centrale toren van drie verdiepingen. Na het vertrek van IBM is op het terrein de nieuwe woonwijk Park Krayenhoff verrezen.

De opdrachtgevers, woningcorporatie Eigen Haard en UBA projectontwikkeling wilden eigenlijk alle gebouwen slopen, maar konden worden overtuigd om de iconische toren te behouden en om te vormen tot drie luxe appartementen. Na renovatie vormt dit bijzondere gebouw opnieuw een opvallend en oogstrelend middelpunt van de nieuwe woonwijk.

Zee van licht en ruimte

De vierkante toren staat op een pilaar midden in de parkvijver die het hart van Park Krayenhoff vormt. Per verdieping is één appartement van 210 vierkante meter gerealiseerd. De drie loft-appartementen hebben bovendien op het dak elk een eigen terras met berging en buitenkeuken. Een deel van de oude kelder is nu een afgesloten parkeergarage met plaats voor drie auto’s per woning.

Een lift in de centrale pilaar komt midden in het appartement uit. Dankzij de doorlopende raampartij rondom baden de appartementen in een zee van licht en hebben bewoners en bezoekers een fantastisch uitzicht naar alle windstreken. Door de aantrekkelijke ligging aan de rand van Uithoorn kijk je vanuit de appartementen en vanaf het dakterras uit op een groen en waterrijk landschap dat deel uitmaakt van de historische stelling van Amsterdam.

Gedragen door centrale pilaar

De kubus met de drie appartementen is ontworpen rond een betonnen draagkolom van 6 bij 6 meter, met daarin trappen, lift, leidingschachten en bergruimte. Daar omheen liggen de open verdiepingsvloeren die door de kern worden gedragen, waardoor elke verdieping volledig vrij in te delen is. (Als extra service hebben we op verzoek van de bewoners van de bovenste twee appartementen advies gegeven over mogelijke indelingen.) In de zuidwesthoek van de appartementen zijn schuiframen in de gevels opgenomen, zodat de hele hoek kan worden opengezet en als het ware een inpandig balkon ontstaat.

Vernieuwde gebouwschil

De schil van het gebouw is geheel vernieuwd en voorzien van zonwerende en isolerende beglazing en aluminium vensters en gevelplaten. Het oorspronkelijke uiterlijk is daarbij zoveel mogelijk bewaard door de oude maatvoering van de sponningen te handhaven.

Andere belangrijke vernieuwingen zijn de verhoging van de zwevende vloeren om er leidingen in te kunnen wegwerken, een warmtepomp, een gebalanceerd ventilatiesysteem, een nieuwe lift en een uitklapbare glazenwasinstallatie op het dak.

Projectgegevens

Locatie

Geometrielaan

Opdrachtgever

Eigen Haard, Amsterdam en UBA projectontwikkeling, Uithoorn

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

3 appartementen van 210 m²

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

De Karel Doorman

Park Krayenhoff

’t Leliepark

Terug naar overzicht