Groene Vizier Pijnacker

30 appartementen voor starters

Vriendelijke en kleinschalige uitstraling

Aan de rand van de wijk Keijzershof in Pijnacker Zuid hebben wij voor woningcorporatie Rondom Wonen een woonblok met 30 appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens ontworpen.

Het gebouw oogt vriendelijk en kleinschalig, dankzij de opdeling in vijf kleinere volumes die om en om zijn uitgevoerd in zandkleurige en bruine aardetinten metselwerk. De toegang van de woningen bevindt zich aan een ruime en lichte middencorridor over de lengte van het gebouw, waardoor een intieme en veilige sfeer ontstaat. De groene ligging van de woningen aan de ingang van het wijkpark Groene Vizier versterkt de prettige uitstraling van het complex.

Groene balkonkaders bieden speelse aanblik

Het gebouw bestaat uit drie woonlagen. Omdat de woningen ontworpen zijn voor starters, is er gekozen om geen lift te plaatsen en de etagewoningen met drie trappen te ontsluiten. Het ontwerp biedt wel ruimte om later alsnog een lift te installeren. Door het gebouw te ontsluiten via een middencorridor zijn er geen galerijen aan de buitenzijde van het gebouw, waardoor het aan alle vier de zijden een aantrekkelijke buitengevel  heeft gekregen. Het daglicht in de gang komt binnen door de glazen puien op de koppen en bij de entreehal in het midden. Centraal in de corridor is een vide opgenomen met daarboven een groot daklicht, die de verschillende verdiepingen visueel met elkaar verbindt.

De woningen hebben Franse balkons die helemaal opengezet kunnen worden en voor veel licht in de woning zorgen. Verspreid over de gevels, zijn een aantal van deze balkons voorzien van kaders met geïntegreerde plantenbak die voor een fleurige en speelse aanblik zorgen . Op de zuidhoek van het gebouw, met uitzicht op het buurtpark, is een gezamenlijk buitenterras opgenomen.

Duurzame woningen

Door vergaande isolatie is de energiebehoefte van de woningen beperkt. De woningen worden verwarmd met warmtepompen in combinatie met vloerverwarming. Zonnepanelen op het dak voorzien in de energie voor de algemene voorzieningen van het gebouw. De woningen hebben bovendien geen gasaansluiting.

Daarnaast is de hemelwaterafvoer van het gebouw ontkoppeld van het riool waardoor het ten goede komt aan het grondwater. En als ‘finishing touch’ zijn een aantal zwaluwkastjes in de gevel geïntegreerd.

Twee woningtypen en centrale fietsenberging

De 2-kamerwoningen hebben een oppervlakte van respectievelijk 45,7 m² en 55,0 m², waarbij in de grotere woningen vooral de ruimere slaapkamer opvalt. De woonkamer heeft een open keuken, er is een badkamer met douche, een apart toilet, een aparte ruimte voor de wasmachine en een inpandige berging.

Op de begane grond, direct naast de entreehal, bevindt zich een gemeenschappelijke fietsenberging van 75 m². Daarnaast zijn onder het overstek zijn 15 fietsbeugels opgenomen voor de fietsen van bezoekers.

Dankzij het compacte ontwerp van het gebouw, was er bovendien genoeg ruimte voor 36 parkeerplaatsen (1,2 per woning) op eigen terrein. De parkeervakken, die zijn uitgevoerd in waterdoorlatende bestrating, worden omzoomd door een haag van een meter hoog en om de zes vakken is een boom geplaatst.

Projectgegevens

Locatie

Opdrachtgever

Van Wijnen Stolwijk, namens woningbouwcorporatie Rondom Wonen uit Pijnacker

Projectarchitect

Marc Ibelings
Tim Schuijt

Vloeroppervlakte

20 appartementen 45,7 m² go en 10 appartementen 55,0 m² go. Totaal 2.103 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Terug naar overzicht