Flatmettoekomst (prijsvraag) Utrecht

Prijsvraag renovatie Nul-op-de-Meter

Prijsvraag Flatmettoekomst

Samen met Rendon Onderhoudsgroep, Mampaey installatiebedrijven, Conforum Bouwconsult, Utilitasaeno en de K&A Gevelgroep hebben wij onder de naam team iMtrots in 2015 een jaar gewerkt aan de door woningcorporatie Mitros uitgeschreven prijsvraag voor het ontwikkelen en realiseren van een nieuw renovatieconcept dat resulteert in een compleet renovatieproduct volgens het uitgangspunt van Nul-op-de-Meter binnen een gesteld budget van 65.000,- euro per woning. Pilotproject was hiervoor een flat aan de Camera Obscuradreef in Utrecht. Een portiekflat van vijf lagen hoog met 48 appartementen met energielabel F en G.

Uitgangspunt voor de renovatie is voor ons vanaf dag één geweest een Nul-op-de-Meterflat te realiseren met het oorspronkelijke gevelontwerp als uitgangspunt. Het beeldkenmerk van een betonnen frame met een bijna volledig glazen invulling werd gehandhaafd. Tegenover het nadeel dat het gebouw niet optimaal werd geïsoleerd stond het grote voordeel dat de bestaande materialen zoveel mogelijk werden hergebruikt en sloopafval werd voorkomen.

Er werden in het bestaande gevelbeeld slechts twee echt zichtbare eigentijdse ingrepen gedaan; over het volledige dak kwam een luifel met zonnepanelen en de bestaande balkons werden getransformeerd naar loggia’s/serres. 33 multidisciplinaire teams deden mee. Ons voorstel eindigde bij de laatste drie.

Projectgegevens

Locatie

Camera Obscuradreef

Opdrachtgever

Mitros, Utrecht

Projectarchitect

Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Deel dit project

Rondom Wonen

IBM-toren

Gemeentekantoor

Terug naar overzicht