Facet Utrecht

Een fonkelend kristal langs de A2

Een gebouw als een kristal

Samen met The Wall en het Cockpit-gebouw van Hessing vormt het kantoorgebouw Facet een bijzondere strook bebouwing langs de A2 die als geluidswal fungeert voor de woonwijk Leidsche Rijn. En net als beide andere gebouwen is Facet een opvallende constructie die een dynamisch beeld oplevert voor passerende automobilisten, dankzij de gevel die is opgebouwd uit driehoekige glasvlakken.

Door de vorm van het gebouw – als een kristal met geslepen vlakken – ontstaat tijdens het voorbijrijden een spel van dalende en stijgende lijnen, waarbij elk facet de lucht afzonderlijk weerspiegelt. De kristalstructuur bood ook de mogelijkheid om het 200 meter lange gebouw vloeiend in hoogte te variëren. De 39 meter hoge kop heeft een veelvormig geknikte vorm die overgaat in het langgerekte middendeel, om te eindigen in een bijzondere staart die aansluit op The Wall.

Facet langs de A2
Een 200 meter lang gebouw

Aangenaam werkklimaat

Het gebouw heeft een relatief eenvoudige basisconstructie van prefab betonnen gevelkolommen en vloeren met een kolomvrije overspanning van 14,4 meter, waardoor veel vrijheid ontstaat bij de indeling van het kantoor. Om de kristalvormige gevel met kantelende facetten te kunnen maken is aan de buitenzijde een stalen opbouw opgetrokken, voorzien van speciale profielen met diepe sponningen die speling in de ruiten kunnen opvangen.

De transparante glazen gevel bestaat uit vier lagen glas en zorgt ervoor dat er binnen een aangenaam stil werkklimaat is. De glazen gevel gaat voor de vloerrand langs en loopt daarbij vaak schuin. Om te voorkomen dat zich warmte ophoopt achter het glas wordt de lucht afgezogen via de koof langs de vloerrand.

3D-model staalconstructie
Elk facet weerspiegelt anders
Bijzondere glazenwasinstallatie
Aangenaam werkklimaat

Meerdere gebruikers

Op twee plaatsen in het gebouw is een royaal atrium ingepast. Van hieruit worden de verschillende gebouwdelen ontsloten. De atriums werken als geluidsbuffer en zijn als het ware beschutte buitenruimten, direct aan de snelweg. Rond de atriums bevinden zich de kantoren van de managers, terwijl langs de buitengevel grote open kantoortuinen liggen.
Het gebouw is zo ontworpen dat het door meerdere gebruikers tegelijk kan worden benut. De huidige huurders, Mediq en Oracle, hebben elk een atrium ingericht als entree voor de 12.000 vierkante meter die ze elk in gebruik hebben. De brede vloeren lenen zich voor uiteenlopende kantoorconcepten. Zo werkt Mediq met een combinatie van traditionele kantoorruimten en open werkvloeren, terwijl Oracle Het Nieuwe Werken heeft omarmd en flexplekken heeft ingericht.

Atrium Oracle
Atrium Mediq

Beschut entreeplein

Het Facet-gebouw heeft een U-vorm, waardoor aan de stadszijde een beschut entreeplein ontstaat dat toegang geeft tot de verschillende gebouwdelen. In het ontwerp is nog voorzien in een niet-gerealiseerde uitbreiding van 12.000 vierkante meter aan de stadzijde, die het plein verder zou omsluiten. Onder het verhoogde plein liggen 450 parkeerplaatsen voor medewerkers, terwijl bezoekers op het plein kunnen parkeren.

De gevel rond het entreeplein is niet van glas, maar is bekleed met champagnekleurige geëtste rvs-platen die van kleur veranderen onder invloed van de lichtinval. De technische installaties zijn verzonken aangebracht in het met zilvergrijze kunststof afgewerkte dak, en ook de speciaal voor dit project ontworpen glazenwassersinstallatie is op deze manier aan het oog onttrokken, zodat niets de vloeiende daklijn van het pand verstoort.

Beschut entreeplein
Mogelijk toekomstige uitbreiding
Beschut entreeplein
Facet gezien vanaf de A2

Duurzaamheid en kwaliteit

Het energielabel A geeft aan dat de energieprestatie van het gebouw uitstekend is. Dit is onder meer te danken aan een gunstige gebouworiëntatie, lange termijn warmte- en koudeopslag in de bodem gecombineerd met warmtepompen en lage temperatuurverwarming, zuinige verlichtingsinstallaties met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie, en energiezuinige ventilatiesystemen. Ook is er geen directe CO2-uitstoot door het ontbreken van gasinstallaties.

De toekenning van de Dutch FIABCI Prix d’Excellence Award 2011-2012 is een onderstreping van de algehele kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering van het gebouw.

Projectgegevens

Locatie
Hertogswetering 159
Opdrachtgever
ING Real Estate Development, Den Haag
Projectarchitect
Aat van Tilburg Marc Ibelings
Vloeroppervlakte
24.000 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.
Neem contact op met Marc Ibelings.

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie
Download (lage resolutie)