Woonwijk Emerald Delfgauw

Een rustpunt in de randstad

Water en wilgen

De Vinex-locatie Emerald ligt vlakbij Delft in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, en omvat circa 2.000 huur- en koopwoningen. De locatie maakte oorspronkelijk deel uit van een veenweidelandschap, en bij het ontwerpen van Emerald is ruimte gemaakt voor de oorspronkelijke flora en fauna van dit poldergebied. Dit komt onder meer tot uitdrukking in een ecologische zone met een knotwilglaan, een appelboomgaard en rietoevers. Ook water vormt een belangrijk thema in de wijk, reden voor Ibelings van Tilburg architecten om voor het laatste deel van Emerald 24 waterwoningen op te nemen in het ontwerp, dat in totaal 112 woningen telt.

Het ontwerp van Ibelings van Tilburg architecten kent vier verschillende woningtypen. Naast de waterwoningen met terras aan het water, zijn er flexibel in te delen geschakelde herenhuizen , riante twee-onder-één-kap eengezinswoningen met studio en dakterras en een aantal kleinere, geschakelde eengezinswoningen.

Uitzicht op het water

De 24 waterwoningen zijn niet alleen prachtig gelegen aan weerszijden van een watergang met rietkragen en bamboe, maar bieden ook optimale flexibiliteit qua indeling, die indien gewenst telkens aan nieuwe gebruikers kan worden aangepast. Om dit te bereiken zijn alle ruimten gegroepeerd rondom een vaste middenkern. Het wonen is voorzien op de eerste verdieping, maar kan worden doorgetrokken naar de begane grond met een optionele vide, waarmee ruimte voor een woonkeuken wordt gecreëerd. De begane grond heeft aan de straatzijde een inpandige garage. Aan de achterzijde zijn begane grond en eerste verdieping verbonden door een doorlopende glazen pui. Een houten terras leidt in twee niveaus naar het water. De erfafscheidingen, grenzend aan het openbare gebied, zijn bij oplevering voorzien van kant-en-klare hagen met klimop.

Ruime herenhuizen

De 52 ruime herenhuizen zijn verdeeld over vier rijen. Wat vooral opvalt aan deze woningen zijn de ruime afmetingen: de woningen zijn 8.40 meter breed en 12 meter diep. Bovendien kan de woonkamer desgewenst worden voorzien van een 2,50 meter diepe uitbouw over de gehele breedte. Aan de voorzijde bevindt zich een inpandige garage en bij de diepte van de voortuin is rekening gehouden met parkeren op eigen terrein.

Luxe twee-onder-één-kap

De luxe villa’s hebben niet alleen een voortuin, een zijtuin en een achtertuin, maar ook een dakterras op de tweede verdieping. De villa’s hebben een inpandige berging met een toegang naar de hal van de woning. De woonkamer meet bijna 50 m2 en is aan de tuinzijde 8.90 meter breed. Hier kan eventueel een tweede kamer of studeerkamer worden gecreëerd.

Het ontwerp wordt gecompleteerd door 16 geschakelde eengezinswoningen met twee woonlagen.

Projectgegevens

Locatie

Kerkmeesterstraat

Opdrachtgever

Volker Wessels Vastgoed, Amersfoort

Projectarchitect

Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

112 woningen

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Deel dit project

Raambuurt

Rivergallery

’t Leliepark

Terug naar overzicht