DelftsHart Delft

Wonen op een eiland

De geborgenheid van een klein dorpsplein

Op tien minuten fietsen van het centrum van Delft ligt de nieuwe woonwijk Harnaschpolder. De wijk is opgebouwd uit ruim 20 wooneilanden die van elkaar zijn gescheiden door nieuw gegraven poldersloten. Het ontwerp van drie van deze eilanden is van onze hand.

De woningen op elk eiland zijn in twee licht gebogen rijen geplaatst die een centraal open binnengebied met veel groen omarmen. Hierdoor ontstaat voor de bewoners een geborgen gezamenlijke verblijfsplek die aanvoelt als een klein dorpsplein. Op elk van de eilanden is gekozen voor een ander type bomen in de voortuin, die respectievelijk wit, geel en roze bloeien. De woningen zijn steeds twee aan twee geschakeld, met de entree aan een gemeenschappelijk pad dat doorloopt naar de achtertuin met berging. Door de afwezigheid van bergingen aan de voorzijde is er plaats om een auto voor de deur neer te zetten, terwijl er ook ruimte overblijft voor een voortuin. Zo kunnen de bewoners kiezen of ze voor het huis gaan zitten – en bijvoorbeeld meteen een oogje kunnen houden op spelende kinderen op het binnenplein – of in de royale achtertuin, die uitkomt op de sloten rondom het eiland.

De nieuwe wijk bestaat uit 20 wooneilanden gescheiden door poldersloten
Het ontwerp van drie van de eilanden is van onze hand
Elk eiland eigen kleur boom in voortuin
Veld 21 - Gele Kornoelje
Veld 22 - Amerikaanse Kornoelje
Veld 23 - Japanse Sierkers

De auto is ‘te gast’

De bestrating langs de huizen is zo smal mogelijk uitgevoerd, zodat duidelijk is dat de auto hier ‘te gast’ is. Parkeren kan bij de woningen, maar om het beeld van een parkeerstrook te vermijden zijn deze parkeerplekken omkaderd door een combinatie van betonnen zitelementen en groen. Op die manier blijft de auto een ondergeschikt element in het openbare middenhof. Voor bezoekersparkeren zijn haaks op de straat meerdere ‘parkeerkoffers’ voorzien.

Bezoekers parkeren in parkeerkoffers
Auto ondergeschikt in groene middenhof

Gebruik van verschillende woningtypes versterkt dorpse uitstraling

Op de eilanden staan vier verschillende woningtypen, A tot en met D. Alle woningen richten zich op het groene hof waaromheen de woningen zijn geplaatst. Type A (130 en 180 m²) zijn herenhuizen in twee rijen van zes woningen. De panden hebben een tuitgevel en worden uitgevoerd in drie of vier woonlagen. In type B (230 m²), dat één keer als vrijstaande woning is uitgevoerd, kan de woonkamer of de keuken aan de achterzijde, maar ook aan de voorzijde worden gesitueerd. Een grote schuifpui geeft toegang tot de voortuin en biedt zicht op het aangename binnenplein. Woningtype C is het grootste van de drie (308 m²) en beschikt over een garage met daarop een studio. De woonkeuken heeft openslaande deuren die openen naar het terras aan de voorkant van de woning. De vrij in te delen zolder biedt extra ruimte door een prominente dakkapel die uitkijkt op het binnengebied. Deze dakkapel vinden we ook terug in het wat compactere woningtype D (174 m²). Dit type heeft een L-vormig woongedeelte op de begane grond met aan de voor- en achterzijde openslaande deuren. Alle woning zijn uitgevoerd zonder gasaansluiting.

Woningtype A - 130 <-> 180 m² bvo
Woningtype B - 230 m² bvo
Woningtype C - 308 m² bvo
Woningtype D - 174 m² bvo

Ingetogen en gevarieerde architectuur

Qua architectuur zijn de verschillende woningtypen duidelijk verwant. Als gevelmateriaal is gekozen voor twee tinten baksteen. Naast elkaar gelegen twee-onder-één-kapwoningen worden afwisselend in gemêleerde blauwrode en gemêleerde rode steen uitgevoerd. Diep geplaatste kozijnen liggen 18 centimeter terug in de gevel, wat de huizen een stoere aanblik geeft. De doorgemetselde dakkapellen voegen hier een statig accent aan toe. Om nog meer variatie in het straatbeeld aan te brengen hebben type C en D een dakoverstek gekregen en type A en B niet. De daken worden voorzien van vlakke keramische pannen in een lichte leisteengrijze toon. Samen geven deze elementen de woningen een ingetogen en afwisselende uitstraling, passend bij de woonhof-sfeer van de eilanden.

Twee ‘ton sur ton’ tinten baksteen
Vlakke leisteengrijze keramische pannen
Baksteen - gemêleerd rood bruin
Baksteen - blauw rood gesinterd

Projectgegevens

Locatie
Glaskloksingel Delft
Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie Harnaschpolder C.V. (AM en Volker Wessels Vastgoed)
Projectarchitect
Marc Ibelings
Vloeroppervlakte
46.975 m² (Veld 21 17.645 m² - Veld 22 16.095 m² - Veld 23 13.235 m²)

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.
Neem contact op met Marc Ibelings.

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie
Download (lage resolutie)