De Karel Doorman Rotterdam

Onconventioneel met respect voor traditie

Centraal in het hart van Rotterdam

De Karel Doorman staat midden in het winkelhart van Rotterdam en is een bijzondere combinatie van restauratie en nieuwbouw. Bovenop het Ter Meulen winkelgebouw uit 1948 – een monument van de wederopbouw – werd een extreem lichte constructie in staal en hout geplaatst.

Met deze voor Nederland onconventionele bouwmethode kon een 70 meter hoog ‘glazen’ woongebouw worden gerealiseerd dat ruimte geeft aan 114 woningen en 156 parkeerplaatsen. Zo blijft een bijzonder Rotterdams gebouw voor de toekomst behouden terwijl tegelijkertijd op een schier onmogelijke plek in het centrum nieuwe woningen zijn neergezet die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale veiligheid in dit gebied.

Respectvolle benadering

‘Slopen of bewaren? ‘ Met die vraag ging wij in 2001 aan de slag met het gebouw Ter Meulen. Het pand werd in 1948 gebouwd als winkelgebouw voor Ter Meulen, Wassen en Van Vorst, en met zijn grote glaspartijen blonk het gebouw destijds uit in transparantie. Vijftig jaar later leidde het vele malen verbouwde gebouw echter een kwijnend bestaan. Niet alleen is het winkelgebouw weer zoveel mogelijk in zijn oude luister hersteld, maar op initiatief van ons ook ‘opgetopt’ met nieuwbouwwoningen.

Het nieuwe woongebouw ligt terug ten opzichte van de rooilijn van het winkelpand – waarin nu weer kledingwinkels zijn gevestigd – waardoor het Ter Meulen gebouw vanaf de straat bezien veel van zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. De tweede etage van het winkelgebouw is voorzien van een extra tussenlaag waardoor 146 parkeerplaatsen voor de bewoners konden worden gecreëerd.

Lichte constructie

De nieuwbouw is letterlijk op de kolommen en fundering van het bestaande gebouw geplaatst.  Dit was mogelijk door extra draagvermogen vrij te maken in het bestaande gebouw in combinatie met een extreem lichte constructie van staal en hout voor de nieuwbouw, die vijfmaal zo licht is als bij een traditioneel appartementengebouw. Dit bood het aanvullende voordeel dat het gebouw in grote elementen geprefabriceerd kon worden die direct van de vrachtwagen opgehesen en gemonteerd werden. Een grote bouwplaats was daardoor niet nodig, wat in het centrum van de stad een groot pluspunt is.

De woningen hebben een houten gevel met daaromheen langs de galerijen een tweede huid van gehard glazen platen. Het glas is voorzien van een zeefdruk met kleine puntjes, zodat de loggia’s en galerijen van buitenaf aan het aan worden onttrokken.

Flexibiliteit

Het woongebouw telt zestien lagen met 114 appartementen. De appartementen zijn verdeeld over zeven aaneengesloten lagen, met daarop twee torens van negen en zes lagen. Tussen deze twee torens bevindt zich op 40 meter hoogte een beschutte daktuin. De woningen variëren in grootte van 45 m2 tot 124 m2.

Het gekozen bouwsysteem van stalen kolommen, scheidingswanden van gips en houten vloeren is niet alleen licht, maar biedt bovendien veel flexibiliteit. Tijdens de bouw zijn sommige woningen nog gesplitst in twee afzonderlijke woningen en werden ook enkele woningen samengevoegd.

Duurzaamheid

Door te kiezen voor ‘optoppen’ werd sloop en de afvoer van 15.000 ton beton vanuit het centrum van de stad voorkomen. Bovendien wordt de beschikbare ruimte intensief gebruikt, wat bijdraagt aan een duurzame stedelijke ontwikkeling.

De flexibiliteit en eenvoudige aanpasbaarheid door opsplitsing of samenvoeging van appartementen verhoogt de toekomstbestendigheid van het gebouw. De lichte bouwmaterialen zijn recyclebaar en zorgen voor een lage milieubelasting, bijvoorbeeld tijdens vervoer. Galerijen en loggia’s met een overstek van 2,4 meter beschermen tegen opwarming door zonnestraling en de woningen zijn aangesloten op stadsverwarming.

Prijzen

Publieksprijs BNA Gebouw van het Jaar 2013

Publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2013

Publieksprijs en 2e plaats Houtprijs 2014

Fiabci Prix d’Excellence 2013

Genomineerd ARC13

Genomineerd Rotterdam Architectuurprijs 2013

Genomineerd Staalprijs 2014

Projectgegevens

Locatie

Crispijnstraat

Opdrachtgever

DW Nieuwbouw, Rotterdam

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

12.450 m² winkels - 10.500 m² woningen

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

IBM-toren

’t Leliepark

De Contrabas

Terug naar overzicht