Cultuurhuis Pléiade Doorn

Nieuw hart voor de Utrechtse Heuvelrug

Veelzijdig gebouw, harmonieus ingepast

Het nieuwe cultuurhuis in Doorn huisvest niet alleen de gemeente Utrechtse Heuvelrug (met alle publieksgerichte functies), maar biedt ook onderdak aan de bibliotheek, het Centrum Jeugd en Gezin, de VVV, de muziekschool, een grand café, ABN AMRO Bank en de Doornse Oudheidskamer.

Een flexibel en multifunctioneel gebouw, dat moest worden ingepast op een cultuurhistorische plek in het centrum, direct naast de Maartenskerk. Wij maakte op verzoek van de opdrachtgever twee ontwerpen, waarop de bewoners van Doorn het laatste woord kregen.

Het gekozen ontwerp voor het cultuurhuis, met een vrij uitzicht op de kerk, een nieuw plein tussen kerk en gemeentehuis, vrij zicht op de poort van de zijingang van Huis Doorn en de terugkeer van een historische beukenlaan, kreeg de enthousiaste steun van zowel de opdrachtgever als een grote meerderheid van de bevolking.

Groen dak

Het gebouw is in drie bouwdelen opgetrokken rond een centrale ovale middenruimte en vormt een samenhangend geheel dat de kleinere schaal van de omgeving respecteert. Een bladvormig koperen dak, gesteund door larikshouten kolommen en spanten, bekroont de centrale publiekshal. De onderzijde van het dak en de wanden van de het atrium zijn van geperforeerd gips, met daarachter een geluiddempende deken die zorgt voor een prettige akoestiek.

Alle overige daken zijn voorzien van beplanting in de vorm van mos-sedum. De techniekruimte zijn verzonken in het dakvlak, in de vorm van techniekpatio’s.

Centrale publiekshal

De hoofdingang met de gemeenschappelijke receptiebalie van het cultuurhuis ligt aan het plein bij de kerk. Hier gaan bezoekers de grote centrale publiekshal binnen die toegang geeft tot alle publieksfuncties. Alleen de ABN AMRO Bank heeft een eigen ingang aan de Dorpsstraat. In het achterste deel van de ovalen ruimte is ook de bibliotheek gesitueerd. Centraal in de publiekshal zijn een glazen lift en een open trap geplaatst. Die geven toegang tot een galerij op de 1e verdieping die een fraai en afwisselend uitzicht biedt op de omgeving.

Onder het gebouw bevindt zich een openbare parkeergarage voor 79 auto’s die rechtstreeks toegang geeft tot de centrale hal.

Multifunctioneel ruimtegebruik

Uitgangspunt bij het interieurontwerp was dat alle publieksruimten multifunctioneel gebruikt moeten kunnen worden. De centrale hal is tegelijk entreehal, wachtruimte en bibliotheek. Het meubilair in de bibliotheek staat op wielen, zodat de ruimte ook te gebruiken is voor grote bijeenkomsten of manifestaties.

De raadzaal met zijn grote glazen gevel is theater, poppodium, filmzaal, trouwzaal, feest- en conferentieruimte. Ook hier staat alle meubilair op wielen.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van het cultuurhuis komt tot uiting in het multifunctionele en flexibele karakter van het gebouw, dat bovendien is voorbereid op toekomstige functionele aanpassingen. Ook is bij het ontwerp gezorgd voor optimale benutting van landschappelijke en cultuurhistorische elementen.

De vorm van het gebouw – waarin de functies zijn geclusterd rond de centrale ruimte – geeft een gunstige energiebalans, die nog versterkt wordt door toepassing van talloze energiebesparende maatregelen, zoals HR++ beglazing, energie-efficiënte verlichting en koel- en verwarmingstoestellen, warmteterugwinning uit ventilatie, en weersafhankelijke regeling.

De duurzaamheid van het gebouw wordt verder versterkt door toepassing natuurlijke en onderhoudsarme materialen, mos-sedum daken, een grijswatersysteem en gebruik van FSC-hout.

Projectgegevens

Locatie

Kerkplein 2

Opdrachtgever

Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

7.230 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Gemeentekantoor

Waterschapshuis

Parkeergebouw

Terug naar overzicht