Chrysalis Den Bosch

Zo goed als nieuw

Transformatie tot modern kantoor

Het gebouw aan het Willemsplein/Koningsweg in Den Bosch werd ontworpen in de jaren ‘80 voor een energieleverancier en zag er gedateerd uit. een somber en gesloten uiterlijk, zware dakopbouw, verborgen entree, veel inspringen en niveauverschillen, enkele blinde gevels op zichtpunten en een rommelige achterzijde. Delta Projectontwikkeling wilde het tot een modern kantoorgebouw van 15.000 m2 herscheppen voor een of meer huurders. We onderzochten de mogelijkheden en bemerkte in die analyse dat het casco degelijk en de opzet van het gebouw functioneel was. Nieuwe duidelijke entrees, licht en lucht in het gebouw, vereenvoudiging van de vorm en een hedendaagse eenduidige huid van een andere kleur zouden het gebouw onherkenbaar in zijn voordeel veranderen.

Ons voorstel was de kopgevel open te breken en er een luifel aan te maken, in het hart delen van de verdiepingsvloeren weg te breken zodat door de glazen pui daglicht binnenviel, de gevel te bekleden met een levendige roodbruine baksteen, de flexibiliteit intern te verhogen door het horizontaal en verticaal te splitsen, door drie entrees, trappen en loopbruggen te maken en aan de achterzijde en hap uit het gebouw te halen en daar een wintertuin te realiseren. Het hiermee gemoeide bedrag zou ongeveer de helft bedragen van sloop-nieuwbouw.

Het plan werd kort voor de plannen gerealiseerd konden worden doorverkocht.

Projectgegevens

Locatie

Koningsweg 101

Opdrachtgever

Delta Projectontwikkeling, Dordrecht

Projectarchitect

Aat van Tilburg

Vloeroppervlakte

13.000 m²

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Pegasus

Avans Hogeschool

Daalse Kwint

Terug naar overzicht