Capgemini Utrecht

Een gebouw met twee gezichten

Gemaakt voor Het Nieuwe Werken

Bij de ontwikkeling van het hoofdkantoor van Capgemini in Leidsche Rijn, Utrecht, is Het Nieuwe Werken een belangrijke leidraad geweest. Dit is terug te zien in de kolomvrije werkvloeren met flexplekken, uitwisselbare gemeenschappelijke ruimtes en een centraal atrium als aangename verblijfplaats en netwerkplein. Ook in de binnentuin, die direct verbonden is met het atrium, kan op mooie dagen worden gegeten en gewerkt.

Op de kantoorvloeren wordt de open werkruimte onderbroken door vergaderruimten, waardoor voor de werknemers toch meer kleinschalige werkplekken ontstaan. Op elke etage bevinden zich drie ankerpunten, waar je koffie kan halen, even rustig kan zitten en elkaar informeel kan ontmoeten. De trappen tussen de kantoorvloeren zijn zo transparant mogelijk uitgevoerd om de verdiepingen als het ware te laten ‘communiceren’ en je uit te nodigen de trap te nemen.

Twee gezichten

De locatie van het kantoor, parallel aan de A2 en direct naast het NS-station, heeft een grote rol gespeeld in het ontwerp van het gebouw. Naar de snelweg toont het pand een glazen gevel met drie accenten – door de opdrachtgever toepasselijk betiteld als ‘spoilers’ – die het gebouw een dynamisch uiterlijk geven. Aan de stadszijde is echter gekozen voor een meer klassieke gevel in twee tinten kalksteen met een hardstenen plint en bronskleurige aluminium kozijnen.

Op straatniveau zijn auditoria met foyers, vergaderruimten en een design center te vinden. Samen met de hoofdentree – die op de eerste verdieping in open verbinding staat met het atrium – zorgen deze functies voor een levendige en transparante uitstraling, die passanten uitnodigt om naar binnen te kijken.

Race tegen de klok

Toen we eind 2011 werden gekozen voor dit project, begon een race tegen de klok. Capgemini wilde dat het gebouw in mei 2013 werd opgeleverd. Elke vertraging zou betekenen dat de 1.800 werknemers vanaf dat moment zonder werkplek zouden zitten. Bovendien werd op het laatste moment de oorspronkelijke locatie afgekeurd en vervangen door Leidsche Rijn.

Binnen drie dagen konden we echter een nieuw voorstel presenteren en twee maanden later lag er een voorlopig ontwerp. Dat moest vervolgens door de Welstandscommissie worden geloodst terwijl het stedenbouwkundig plan voor Leidsche Rijn nog niet was vastgesteld. Ondanks deze hindernissen en de krappe bouw- en ontwikkeltijd kon Capgemini hun nieuwe hoofdkantoor op de afgesproken datum betrekken.

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid stond hoog op de agenda van de opdrachtgever. Om die reden is het gebouw zo ontworpen dat het in de toekomst opgesplitst kan worden in meerdere kantoren. Hiervoor zijn aan de stadszijde een aantal extra entrees opgenomen. Daarnaast zijn twee toiletgroepen zo voorbereid dat deze later eenvoudig tot liftkernen zijn om te bouwen.

Andere duurzame aspecten van het pand zijn bijvoorbeeld de goede daglichttoetreding via het atrium en de patio, duurzame warmte- en koudeopwekking, energiezuinige verlichting, warmterugwinning uit ventilatielucht en toepassing van materialen die mooi blijven bij veroudering en weinig onderhoud vragen. Ook tijdens de uitvoering is de impact op omgeving en milieu op verschillende manieren geminimaliseerd.

Dit alles heeft ertoe geleid dat de Dutch Green Building Council het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ aan het gebouw heeft toegekend.

Projectgegevens

Locatie

Reykjavikplein 1

Opdrachtgever

AM Real Estate Development

Projectarchitect

Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

24.738m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Facet

ABN AMRO

Stater

Terug naar overzicht