Brandweerkazerne Pijnacker-Nootdorp

Zichtbare brandweer schept vertrouwen

Zichtbaar en overzichtelijk

De nieuwe brandweerkazerne van Pijnacker-Nootdorp staat op een centrale plek in de snel groeiende gemeente. Blikvanger van het gebouw is de remise voor de brandweerwagens, die is uitgevoerd in de vorm van een glazen kas. Dankzij de transparante constructie is het rijdend materieel vanaf de straat goed zichtbaar voor de bewoners van Pijnacker-Nootdorp: een zichtbare brandweer schept vertrouwen.

Bovendien biedt de hoge glazen ruimte een optimale inval van daglicht voor de kantoren en verblijfsruimtes die er, verdeeld over drie bouwlagen, in een L-vorm omheen liggen. Deze indeling zorgt voor korte en heldere looplijnen en geeft de brandweerlieden, waar ze zich ook in het gebouw bevinden, altijd een goed overzicht over de remise. Ze zitten als het ware altijd ‘dicht bij het vuur’.

Slim afzuigsysteem voor uitlaatgassen

In de remise is plaats voor vijf uitrukwagens en de kleinere wagens voor de commandant en de officieren van dienst. Om de remise heen liggen de werkplaatsen en magazijnen, en ook de jeugdopleiding bevindt zich op de begane grond. Wat opvalt, is dat de ruimtelijkheid van de remise niet wordt verstoord door slangen en leidingen voor het afzuigsysteem voor de uitlaatgassen van de voertuigen. Die worden via kanalen in de vloer afgevoerd naar een schoorsteen naast het gebouw.

Deze schoorsteen is wit met rood gekleurd – een verwijzing naar de traditionele staf van de brandweercommandant – en is ‘s avonds verlicht. Daardoor ontstaat een markant herkenningspunt dat van grote afstand te zien is.

Indeling afgestemd op de praktijk

Op de eerste verdieping liggen zeven slaapkamers, kantoorruimten, een moderne fitnessruimte, een woonkamer en een keuken. De keuken is HACCP-gecertificeerd om optimale hygiëne te waarborgen. Op deze verdieping zijn ook 100 linnenkastjes geplaatst, waarin elke brandweerman zijn eigen kussen en lakens bewaard.

Een lange trap voert vanaf de entree direct naar de receptie en kantoren op de tweede verdieping. Hier bevinden ook zich een instructiezaal met bar, die door een mobiele wand is op te delen in twee ruimten, en de kamers voor de commandant en zijn plaatsvervanger, die uitkijken over de remise, het voorterrein, de wasplaats en het oefenterrein.

Voor het gehele gebouw geldt dat het zodanig is ontworpen dat toekomstige uitbreidingen probleemloos kunnen worden ingepast.

Aluminium gevelpanelen en FSC-hout

De gevelpanelen zijn uitgevoerd in licht bronskleurig geanodiseerd aluminium panelen. De kleur van het aluminium is afgestemd op het baksteen van het naastgelegen politiebureau. Ook aan de binnengevels van de remise zijn deze panelen toegepast, hier echter met gaten waarachter geluiddempend materiaal is geplaatst ten behoeve van een prettige akoestiek. Alle het glas in het gebouw is zonwerend.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft het FSC-convenant van stadsgewest Haaglanden ondertekend. Al het hout dat in de brandweerkazerne is gebruikt – ook voor de meubels – is daarom van FSC-hout, het keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Voor de spanten is binnen vurenhout en buiten Inlands Lariks toegepast en de kozijnen zijn gemaakt van Oregon Pine

Projectgegevens

Locatie

Nootdorpseweg 4

Opdrachtgever

Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Projectarchitect

Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

2.166 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Brandweerkazerne

Waternet

Inalfa Roof Systems

Terug naar overzicht