Avans Hogeschool Breda

Inspirerende leeromgeving

Avans nu prominent zichtbaar

Het project betreft een complete renovatie en omvangrijke nieuwbouw van de Avans Hogeschool te Breda. Met de nieuwbouw wordt de Hogeschool goed zichtbaar aan de Claudius Prinsenlaan, een belangrijke toegangsweg naar het centrum van Breda.

Het bestaande gebouw van Avans Hogeschool te Breda was anoniem en ondanks de destijds beoogde flexibiliteit niet makkelijk aanpasbaar zonder ingrijpende verbouwing. Het gebouw lag stedenbouwkundig verborgen en onzichtbaar voor de rest van de stad. Met de nieuwbouw en de renovatie is een complex ontstaan dat functioneel weer volledig aansluit op de actuele manier van onderwijs geven. Het voorheen anonieme gebouw is sindsdien ook prominent zichtbaar als één van de belangrijke instellingen van Breda.

Het hart wordt gevormd door Xplora. Dit een open “studielandschap” met uitgebreide onderwijsfaciliteiten. Dit bouwdeel waarin de nieuwe manier van onderwijs geven gestalte krijgt is beeldbepalend voor het complex. Het met keramische elementen beklede Academiegebouw vormt de verbindende schakel tussen het Xplora en de bestaande delen. Hierin bevinden zich de academies die voorheen elders in de stad waren gehuisvest. Het gehele gebouw is voorzien van warmte/koude opslag in de bodem en heeft een GPR gemiddeld van 7,7.

Projectgegevens

Locatie

Hogeschoollaan 1

Opdrachtgever

Avans Hogeschool Brabant, Tilburg

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Florian von Behr
i.s.m Rienks architecten, Breda

Vloeroppervlakte

17.700 m² renovatie - 15.300 m² nieuwbouw

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Kohnstamm-ensemble

Frieslandbank

Gemeentekantoor

Terug naar overzicht