Kantorencomplex ABN AMRO Amsterdam

Een transparant en toegankelijk gebouw

Zakelijk én opvallend

Aan de Paasheuvelweg in Amsterdam Zuidoost, heeft Ibelings van Tilburg architecten voor ABN AMRO een groot kantorencomplex ontwikkeld. De opdracht was om binnen een strak budget een efficiënt en flexibel gebouw te ontwerpen dat plaats biedt aan ruim 2.000 werknemers. Het resultaat is een opvallend, transparant gebouw van zeven verdiepingen met vier kantoorkernen die verbonden zijn door atriums.

Een efficiënt en flexibel gebouw

De kantoorverdiepingen worden gedragen door 60 ranke, beeldbepalende V-vormige kolommen van zeven meter hoog. De kantoorvloeren hebben een overspanning van 16,2 meter zonder middenkolom, wat de gebruiker van het gebouw de vrijheid geeft om elk gewenst kantoorconcept toe te passen. Het gehele complex werd in eerste instantie gebruikt door één huurder, ABN AMRO. In het ontwerp is echter al rekening gehouden met de mogelijkheid om het gebouw op te splitsen in kleine verhuurbare eenheden van 400 tot 1000 m2, en sinds een aantal jaar heeft het gebouw inderdaad meerdere huurders. De vier bouwdelen hebben elk een onafhankelijk verkeerssysteem met eigen liften en trappen, die alle toegankelijk zijn vanuit de parkeergarage onder het gebouw, waar 253 auto’s en 140 fietsen kunnen staan.

Atriums en centrale hal

De ruimten tussen de gebouwdelen zijn overdekt met zonwerend glas en ook de voorgevels van deze atriums zijn van maaiveld tot het dak uitgevoerd in glas, waardoor de kantoren maximaal van daglicht profiteren. De profielen van de gevels in de atriums zijn gedeeltelijk met hout ingelegd. Een luchtkoelsysteem en vloerverwarming zorgt in elk seizoen voor een aangenaam klimaat op de begane grond.

Het middelste atrium vormt het hart van de centrale hal. Hier bevindt zich de hoofdingang en de receptie, die voor bezoekers ook met een lift vanuit de parkeergarage bereikbaar is. De centrale hal, waarin kunstwerken uit de collectie van ABN AMRO tentoon worden gesteld, strekt zich uit over een groot deel van de begane grond en geeft toegang geeft tot de vier kantoorkernen. Ook zijn hier een coffee corner, een broodjeszaak en een restaurant gevestigd.

Interieur

Het interieur, dat eveneens door Ibelings van Tilburg architecten is ontworpen, bestaat uit flexibele werkplekken in combinatie met vaste vertrekken voor het management. Op de kruisingen van de kantoorvloeren zijn vergaderruimten, pantry’s en lounge-plekken te vinden. Deze bevinden zich aan weerszijden van een brede midden-zone met printers, service-units, dynamisch archief en lockers.

Duurzaamheidsprestaties

Voor verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruik gemaakt van warmte/koude opslag in de bodem. In de drie atriums is een halfklimaat gerealiseerd, waarbij ’s winters warmte wordt vastgehouden en ’s zomers warmte via natuurlijke ventilatie wordt afgevoerd. Hierdoor zijn de atriums niet alleen het hele jaar door prettige verblijfsruimten, met wintertuinen op de vijfde verdieping, maar vormen ze ook een klimaatbuffer voor de kantoorruimten.

In 2010 heeft kantorencomplex als eerste kantoorgebouw in Europa het LEED GOLD certificaat ontvangen voor de duurzaamheidsprestaties op het gebied van onderhoud en beheer. Dit certificaat is ontwikkeld door de United States Green Building Council (USGBC) om te komen tot een duurzamere aanpak van het ontwerp, de uitvoering en het beheer van de gebouwde omgeving.

Projectgegevens

Locatie

Paasheuvelweg 25

Opdrachtgever

Bouwfonds Ontwikkeling, Hoevelaken

Projectarchitect

Aat van Tilburg
Marc Ibelings

Vloeroppervlakte

32.500 m² bvo

Wilt u meer weten?

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Marc Ibelings
Architect

E-mail of bel 010 2021900

Documentatie

Download (lage resolutie)

Deel dit project

Quion

Hoofdkantoor Stater

Capgemini

Terug naar overzicht